Trends in bruidstaartland

Een bruiloft is niet compleet zonder een overheerlijke bruidstaart. Het magische moment van het samen aansnijden van de cake en het delen van het eerste stukje gebak. Je gasten die genieten van het lekkers dat ze geserveerd krijgen.

Maar waar te beginnen? Er zijn zoveel mogelijkheden: van een klassieke witte bruidstaart met meerdere lagen en een porseleinen bruidspaar op de top tot een sweet table met kleine zoetigheden. En dan hebben we het nog niet over de smaken: ga je voor luchtig moscovisch gebak, een chipolatataart of wil je bijvoorbeeld macarons met pistachesmaak?

Om van jouw bruidstaart een echte zoete droom te maken, helpen we je in dit artikel op weg met tips & tricks, gegeven door een Franse chef-pâtissier. We kijken naar je stijl als bruidspaar en naar je persoonlijke voorkeur. We geven je ideeën over de laatste trends. En we helpen je een keuze te maken. Want een bruidstaart uitkiezen, dat doe je niet zomaar even. Daar heb je tijd en aandacht voor nodig, een beetje professionele hulp en je smaakpupillen natuurlijk. 

Het aansnijden van de tart…
(Taart van A.C. de Boer, fotocredits soapdesignenphotography)

Lees snel verder om erachter te komen welke taart jij straks gaat serveren aan je gasten!

Tip 1: je bent wat je eet

Jij gaat straks in het wit en hij in donker pak. Een mooie auto rijdt jullie naar de trouwlocatie (een kasteel misschien?). Jullie gasten zijn party chique gekleed en krijgen een glas champagne of prosecco om te toosten op jullie huwelijk. Overal waar je kijkt is alles versierd met prachtige bloemen die ook terugkomen in je boeket.

Of… misschien gaat het bij jou wel heel anders. Misschien ga je gekleed in een gekleurde jurk of een broekpak. Je trouwlocatie is intiem, bij vrienden of familie thuis. Je gaat in een koets, op de fiets of lopend naar je trouwlocatie. Misschien is het thema van jouw huwelijk heel modern

Een klassieke taart
(credits: A.C. de Boer)

Roze en goud met bloemen
(Credits: Jeremywong Weddings)

Wat belangrijk is bij het kiezen van een bruidstaart: je bent wat je eet. Als jouw bruiloft groots en meeslepend is, met veel gasten, een romantische aankleding en een dijk van een bruidsjurk, dan is je bruidstaart een eyecatcher. Een voor de hand liggende keuze is dan een stapeltaart van meerdere verdiepingen, versierd met pareltjes of juist met verse bloemen uit je boeket.

Je kunt ook gaan voor een sweet table met individuele gebakjes en lekkernijen, al dan niet aangevuld met één grotere bruidstaart. De tinten roze en goud zijn in de mode in het aankomende jaar.

Je kunt ook gaan voor een sweet table met individuele gebakjes en lekkernijen, al dan niet aangevuld met één grotere bruidstaart. De tinten roze en goud zijn in de mode in het aankomende jaar.

Trouw je ‘in het klein’, intiem thuis of in de achtertuin van je familie, dan is een ander type taart voor jou misschien meer geschikt. Dat kan nog steeds een stapeltaart zijn, maar ook bijvoorbeeld de zeer populaire ‘naked cake’: geen poespas en opsmuk, maar kijken naar de binnenkant. Daar staat deze cake voor. Hij kan worden opgemaakt met vers fruit, met eetbare bloemen of met echte bloemen.

Sweettable
(credits Debby Ryan)

Naked cake met fruit
(taart van A.C. de Boer, fotocredits Kim van der Weijde)

En ben je meer van de moderne bruiloft? Dan vind je een taart in een andere vorm wellicht interessant: rechthoekige taarten zijn een echte trend voor 2020.

Tip 2: live a colourful life
Moet een bruidstaart altijd wit zijn? Nee zeker niet. Durf uit de pas te springen en kies voor een taart die kleur geeft aan de dag. De hippe geode cakes hebben een ‘kiekeboe’ effect waardoor je taart meer peps krijgt

In zee/strand thema: deze taart is bijna af (Credits: A.C. de Boer)

Dit effect bereik je ook door felgekleurde bloemen af te zetten tegen een hagelwitte, glanzend afgewerkte taart. Je kunt ook kiezen voor een grote macaron in een felle kleur, aangevuld met kleine macarons eromheen.

En wat te denken van een taart die iets zegt over jullie als stel? Voor een stel dat elkaar heeft leren kennen aan het strand kan een taart in de vorm van de zee en het strand worden opgemaakt, in heldere blauwtinten.

(Credits: Nathalie White)

Tip 3: ga voor de smaakexplosie
Hoog opstaande strak afgewerkte taart zijn heel erg hip en happening. Ze worden gemaakt met botercrème: daar moet je wel van houden. Bruidstaarten kunnen in vele varianten worden gemaakt: er is keuze in de afwerking (rolfondant bijvoorbeeld of juist een dripcake). Er is keuze in de vulling: verschillende soorten beslag en fruit bijvoorbeeld. En de hoogte van de taart en opbouw in lagen bepaalt voor een groot deel hoe je de taart ervaart in je mond.

Het is daarom belangrijk om te gaan proeven: nagenoeg alle banketbakkers ontvangen je graag voor een proefsessie. Neem je partner, je moeder, je zusje of een vriendin mee: met meer personen proef je meer. En houd je toch eigenlijk vooral van chocola? Het is niet een voor de hand liggende keuze voor een bruidstaart, maar ook daar valt een weg in te vinden.

(Credits: Svmelnikoff via Canva)

Tip 4: kijk naar trends, maar laat je niet gek maken
In bruidstaartenland zijn momenteel meerdere trends zichtbaar. De naked cake blijft onverminderd populair. Daarnaast is de geode cake in opkomst. Ook zien we steeds meer romantische roze taarten met goud en glitter afgewerkt.

Sweet tables zijn populair bij zowel grotere als kleinere bruiloften, al dan niet met een stapeltaart als centraal onderdeel van de tafel.
Wat de trends ook zijn: uiteindelijk gaat het erom wat bij jou past en wat passend is in het thema van je dag. Oriënteren op je taart op social media is daarom handig, maar echt langsgaan bij een bakker, proeven en kijken naar wat kan is ontzettend belangrijk. Dan kun je, net als bij je jurk, verliefd worden op de taart van je dromen en ga je een onvergetelijke bruiloft tegemoet.

Naked cake afgewerkt met vruchten en verse rozemarijn
(Credits: A.C. de Boer)

OVER DE AUTEUR

Benjamin Doche
Banketbakkerij A.C. de Boer in Alkmaar
"Benjamin Doche werd in 1983 geboren in Frankrijk. Al heel jong wist hij dat hij graag gebak wilde maken. Vanaf zijn vijftiende leerde hij het vak bij de chique banketbakkerij: Au Fidèle Berger. Sinds 2015 is Benjamin eigenaar van banketbakkerij A.C. de Boer in Alkmaar en verzorgt met zijn team onder andere prachtige bruidstaarten."

NEED SOME HELP?

Ik heb mijn >12 jaar weddingplan ervaring in een uniek online programma verwerkt: ‘Plan je bruiloft als een Pro!’ Custom-made voor jou! Een inspirerend, productief en praktische online programma ‘weddingplannen’.

HOW TO GET
ANYTHING
YOU WANT

A free e-book.

ANDEREN LAZEN OOK:

© Copyright 2021 jebruiloftplannen | Website door BrandNewFresh.com